13 Ağustos 2014 Çarşamba

Finnish Salmon Soup - Somon Çorbası


Finlandiya'da tattığımız en güzel lezzetlerden biri somon çorbasıydı. Hem çok sağlıklı, hem inanılmaz doyurucu hem de süper bir tadı var. Balık yemenin farklı bir yolu, mutlaka deneyin.

Malzemeler

- 1 yk tereyağı (zeytinyağı da kullanabilirsiniz)
- 1 ince doğranmış soğan
- 4 orta boy patates
- 1,25 l balık suyu (bunun yerine et suyu ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz)
- 1/2 kg somon fileto (küp küp doğranmış)
- 100-200ml krema (daha hafif bir çorba olsun isterseniz süt kullanabilirsiniz)
- İnce kıyılmış dereotu
- 5 adet defne yaprağı
- Tuz , karabiber
- Yenibahar


Ingredients


- Tbsp Butter (you can use Olive Oil as an alternative)
- 1 Brown or Yellow Onion, finely chopped
- 4-5 Potatoes (buy a firm variety as they need to retain their shape through cooking)
- 1.25 litres Fish Stock
- 1/2 kg Fresh Salmon Fillet, cubed
- 100-200 ml Cream (or Milk, if you prefer a thinner soup)
- 1 cup Fresh Dill, finely chopped
- 5 pieces Bay Leaf
- Dash of sea salt
- Dash of pepper
- Dash of Allspice

Hazırlanışı

1. Patatesleri soyun, küpler halinde doğrayın ve kararmaması için suda bekletin.

2. Tencerede yağı kızdırarak soğanları yumuşayana kadar orta ateşte kavurun.

3. Patatesleri tencereye ilave edin ve üstlerini geçecek kadar suyu ekleyin. Ocağın altını açarak patatesler yumuşayana kadar ağzı kapalı pişirin.

4. Somon küplerini de ilave edin ve yaklaşık 5 dk daha pişmeye bırakın. Somonların parçalanmaması için çok karıştırmayın.

5. Balık suyunu ve kremayı ilave edin, tuz, karabiber ve bir tutam da yeni bahar ekleyin ve 5-10dk daha pişmeye bırakın.

6. Daha yoğun bir çorba olsun isterseniz 1yk mısır ununu su ile özeyerek çorbaya ekleyebilirsiniz.

7. Çorbayı ocaktan alın ve kıyılmış dereotunu ekleyerek servis yapın.

Afiyet olsun.

Directions

1. Cut the potatoes roughly into 1-inch cubes, and keep in water to prevent discolouration
2. In a large saucepan, simmer the chopped onions in the butter over medium heat until soft
3. Add peeled and diced potatoes and then enough water to just cover the potatoes. Turn up the heat to high, cover the saucepan with a lid, bring to a boil and cook the potatoes until they are just soft, adjusting the heat down as necessary
4. Add the cubed salmon to the pot and cook until it is mostly opaque (this will take about 5 minutes, if that). Do not stir the soup so as not to break up the salmon
If you want to keep the Salmon cubes looking like cubes, once the salmon is cooked, remove from the soup and set aside
5. Add the fish stock and cream, along with a sprinkling of salt and pepper to taste, with just a dash of Allspice. Cook for 5-10 minutes.
6. If you prefer a thicker soup, as I do, add cornstarch slurry (mix 1 Tablespoon of cornstarch and 1 Tablespoon of water, stir to dissolve the cornstarch) to the soup and simmer until the soup has thickened
7. Take off the heat and stir in the fresh dill
(If you removed the salmon cubes, transfer the cooked salmon into individual bowls and ladle the soup over.If you want to add a touch of artistry to the presentation, place a small sprig of dill on top of the contents of each bowl.Serve with rye bread and butter)

http://www.alternativefinland.com/finnish-salmon-soup-lohikeitto/

1 yorum: