25 Mart 2014 Salı

Mushroom & spinach risotto - Mantarlı-Ispanaklı risotto




Malzemeler

- 1 yk zeytinyağı
- 25g tereyağı
- 1 doğranmış soğan
- 140g doğranmış kestane mantarı
- 1 büyük diş sarımsak
- 140g pirinç
- 150ml beyaz şarap (yerine et suyu kullanabilirsiniz)
- 4 doğranmış kuru domates
- 500ml sıcak et suyu
- 2 yk doğranmış maydonoz
- 25g parmesan peyniri
- 100g bebek ıspanak yaprağı



Ingredients

- 1 tbsp olive oil
- 25g butter
- 1 onion, chopped
- 140g chestnut mushrooms, sliced
- 1 fat garlic clove, crushed
- 140g arborio rice
- 150ml dry white wine
- 4 sundried tomatoes, chopped
- 500ml hot vegetable stock
- 2 tbsp chopped fresh parsley
- 25g parmesan or vegetarian alternative, freshly grated
- 100g fresh young leaf spinach, washed if necessary

Hazırlanışı


1. Derin bir tavada zeytinyağı ve tereyağını kızdırın, soğanı ekleyerek 5 dk kavurun. mantarları ve sarımsağı koyarak 2-3 dk daha pişirin.
2. Pirinçleri karışıma ekleyin, şarabı ilave edin ve orta ateşte yaklaşık 3dk karıştırarak pişirin.
3. Ateşi kısın, domatesleri, et suyunun çeyreğini ekleyerek 5 dk daha pişirin. suyunu çektikçe yine az miktarda et suyu ekleyerek pişirmeye devam edin. Bu işlemi pirinçler yumuşayana kadar devam ettirin.
4. Maydonozları ve parmesan peynirinin yarısını ekleyin. Risotto'ya ıspanakları ekleyin ve 4-5 dk daha pişirin.Kalan parmesan peynirini üzerine rendeleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.


Directions

1. Heat the oil and butter in a large deep frying pan. Add the onion and cook gently for 5 minutes until softened. Stir in the mushrooms and garlic and cook gently for 2-3 minutes.
2. Stir in the rice to coat with the onion and mushroom mixture. Pour in the wine and cook over a moderate heat for about 3 minutes, stirring from time to time, until the wine is absorbed.
3. Reduce to a gentle heat. Add the tomatoes and 125ml/ 4fl oz of the stock and cook for about 5 minutes until the liquid is absorbed. Pour in a further 125ml/4fl oz stock and continue cooking until absorbed. Repeat with the remaining stock, until it is all absorbed and the rice is creamy and tender.
4. Stir in the parsley and half the parmesan. Season to taste. Scatter the spinach over the risotto. Cover and cook gently for 4-5 minutes until the spinach has just wilted. Serve immediately sprinkled with the remaining parmesan.

http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3245/mushroom-and-spinach-risotto

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder